home ONI 2020  |  ONIGim 2020 oji2020 InfONline 2020
Olimpiada Nationala de Informatica - ONI
Home   Ce spun olimpicii   Linkuri   Foto  

Ce spun fosti olimpici despre Olimpiada de Informatica
Foarte multi olimpici la informatica au ajuns acum departe. Le-am cerut parerea despre cum i-a ajutat pe ei olimpiada si iata reactiile lor.

Valentin Gheorghita, absolvent Universitatea Politehnica Bucuresti, student doctorant Universitatea Tehnica din Eindhoven
Acum, dupa 8 ani, privesc in urma si incerc sa-mi dau seama la ce m-au ajutat olimpiadele. In primul rand, m-au facut sa vad lumea cu alti ochi. Am calatorit, am cunoscut oameni interesanti cu care am legat prietenii durabile. Si, mai mult ca orice, olimpiadele au constituit primii mei pasi in cariera de inginer informatician.

In primii ani de facultate ma intrebam la ce ma vor ajuta cunostintele acumulate. Faptul ca am participat la olimpiade stiam ca m-ar putea propulsa intr-o universitate americana, dar nu-mi doream acest lucru. Pe de alta parte, privind in Romania, toate firmele cereau C, C++, baze de date. Apoi s-a dezvoltat internetul si din ce in ce mai mult se cereau Java, applet-uri, php, jsp-uri, asp-uri, si multe altele. Nicaieri, in ofertele de joburi, nu apareau algoritmii.

In anii petrecuti in industrie am realizat cu ce am ramas de fapt de la aceste olimpiade - am invatat sa gandesc sistematic, ca un adevarat inginer. Aici nu a trebuit sa rezolv probleme mici in cateva ore, ci sa dezvolt, impreuna cu o echipa, aplicatii complicate in cateva luni. Dar principiul aplicat ramanea acelasi: design si implementare. Designul contine modul de rezolvare, structurile de date, algoritmii de rezolvare. Aceasta e cea mai importanta si interesanta parte a unui proiect - greselile care apar aici sunt greu de reparat. Implementarea se poate face in diferite limbaje, depinzand de cerintele clientului, de echipa de programatori. Totusi, cea mai mare parte a designul ramane neschimbata.

Dupa anii petrecuti in industrie am revenit temporar in universitate, dar de data aceasta pentru a obtine titlul de doctor. Aici, cel mai important e cum gandesti. E important sa fii pe picioarele tale, pentru ca nu exista un sef care sa-ti spuna cum si ce sa faci. Partea tehnica a cercetarii e cam acelasi lucru cu cele trei ore petrecute in fata calculatorului in timpul probelor de la olimpiade.

In final, pentru mine olimpiadele au reprezentat dezvoltare profesionala si creare de networking.

Si as vrea sa inchei prin a spune ca, la fel ca intotdeauna, e important mediul in care lucrezi, sunt importanti oamenii pe care ii ai in jur. Si mai mult, pentru ca olimpiadele sunt in timpul liceului si acela e unul din momentele decisive in alegerea drumului in viata, e important sa existe oameni care sa-ti insufle dragostea si daruirea lor pentru ceea ce fac.

10333 vizualizari


Stiri

23 februarie 2020 Site-ul OJI 2020 este functional.

Gazduirea site-ului olimpiada.info este sprijinita de UPIR


gazduire asigurata de SoftHost email: alin.burta[AT]profinfo.edu.ro